Základná Škola s VJM - Alapiskola Lakszakállas

Hlavná 27, 946 17 Sokolce

XII. Laki Matek

   Október 27-én, immáron tizenkettedik alkalommal rendezte meg a lakszakállasi Alapiskola a Laki Matek elnevezésű matematikai csapatversenyt. Idén a komáromi, dunaszerdahelyi valamint galántai járások 14 magyar tannyelvű alapiskoláiból összesen tizenöt csapat vetélkedett az egész napos rendezvényen. A versenyt a Magyarországról érkezett dabronci Fekete István Általános Iskola csapata emelte nemzetközivé.

   A versenyzőket, valamint a meghívott vendégeket Csicsay Zoltán iskolaigazgató valamint Bartal András mérnök, a község polgármestere köszöntötte. Már hagyományosan a csapatokat egy-egy hatodikos, hetedikes illetve nyolcadikos tanuló alkotta. A rövid kultúrműsorral egybekötött megnyitó után, a délelőtti forduló során a korosztályuknak megfelelő, viszont tartalmilag nagyon hasonló egyéni feladatsorokat oldottak a versenyzők. Az egyéni feladatsorok megoldásával megszerzett pontszámok összeadódtak. Amíg a csapatok a feladatokat oldották, a kísérő pedagógusok számára Mészáros József nyugalmazott pedagógus tartott szakmai előadást. A matematikai tehetséggondozást érintő sok évtizedes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal néhány érdekes feladat megoldásával egybekötve. A helyi földműves szövetkezet által szponzorált ebéd után a csapatokra a közösen megoldandó számkeresztrejtvény várt. A két forduló összpontszáma alapján alakult ki a végső sorrend.

    A 12. Laki Matek idei győztese a tavalyi évhez hasonlóan a nyárasdi Alapiskola háromtagú csapata lett. A második helyen a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola csapata végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a komáromi Jókai Mór Alapiskola csapata állhatott fel. Egyéni díjat kapott a nyárasdi Polácsek Zoltán a legötletesebb feladatmegoldásért, valamint a hazai Bajcsi Boglárka az egyéni fordulóban megszerzett legtöbb pontjáért. A legsikeresebb magyarországi versenyző a nyolcadikos Rátosi Tamás lett, aki szintén különdíjban részesült. A versenyről minden résztvevő értékes könyvjutalommal, valamint a legsikeresebb csapatok serlegekkel térhettek haza.

 

 

Copyright © 2014.